haar porositeit

Heb je je ooit afgevraagd hoe jouw haar is opgebouwd, of hoe je er op de goede manier voor zorgt? Nou, de juiste haarverzorging wordt bepaald door de porositeit. Wat is dat? Het is het niveau waarop haarcuticula openstaan; hoe ver zij afgelegen zijn van de haarcortex. De cuticula zelf bestaan uit de externe schacht van het haar, wat het eerste, buitenste deel van de lokken is. De rollen van de cuticula zijn: beschermen tegen externe agressieve factoren, het juiste vochtniveau behoudein in het haar, samen met het bieden van zachtheid en glans. Ontdek welk niveau van porositeit jouw haar heeft en welke cosmetica je moet gebruiken om voor de lokken te zorgen.

Jouw haarporositeit is… ontdek het!

Alle haarmaniakken en kappers maken verschil tussen drie basistypen haarporositeit: laag, medium en hoog. Dit kan worden gedefinieerd door te kijken naar de cuticula of door een test uit te voeren (hier gaan we later verder op in). Laten we beginnen met het type lage porositeit. De cuticula van dergelijk haar zijn nauw samengebonden. Daarom zijn de lokken glad en reflecteren ze het licht goed. Bovendien is het moeilijk om ze vast te binden en te krullen. Verder is het leveren van voedende stoffen aan zulk haar tijdrovend, lokken zijn schadebestendig en het is gemakkelijk om ze plat te maken in de puntjes. Hoog poreus haar is de totale tegenstrijdigheid met laag poreus haar. Wat zijn de karakteristieke kenmerken? Ten eerste is het wassen en drogen veel gemakeklijker. Verder droogt het gemakkelijk uit en als gevolg wordt het kroezig. Haarverf en cosmetica hebben gemakkelijk toegang tot de binnenzijde van de haarschacht vanwege de openstaande cuticula. En medium porositeit dan? Dat is haar dat moeilijk precies te definiëren is. Het heeft karakteristieken van hoog poreus haar (haarpuntjes) en laag poreus haar (wortels).

Hoe behandel je haar van verschillende soorten porositeit?

Hoog poreus haar

De beste optie is om het te behandelen met zachtmakers, vochtinbrengers, conditioners en op azijn gebaseerde haarspoelingen. Breng meervoudig verzadigde oliën aan, de grote moleculen penetreren de wijd open cuticula. De oliën zijn: frambozenzaadolie, saffloerolie, aardbeienzaadolie, lijnzaadolie, watermeloenpitolie, appelzaadolie en muskesrose-olie. Tijdens de behandeling moet je ook aloë en glycerine gebruiken. Echter, gebruik de stoffen spaarzaam omdat de bijwerkingen van een overdosis kroezing en statisch haar zijn. Nog een geweldige oplossing is het aanbrengen van verschillende conditioners, zowel leave-in en degenen die moeten worden uitgespoeld. Eens in de zoveel tijd gebruik je een op azijn gebaseerde haarspoeling omdat deze goed is in het sluiten van de haarcuticula.

Laag poreus haar

Het is het gemakkelijkst om voor te zorgen. Wat zeer belangrijk is, is om te onthouden dat je geen producten kiest met eiwitten. Deze stoffen kunnen het haar bezwaren en vettig maken. In plaats daarvan probeer je kruidenconditioners; het liefst als de producten zachtmakers in de samenstelling bevatten. Verder breng je verzadigde olie en cosmetische boters aan. Je zult versteld staan van hoe kokosolie, palmolie, babassu-olie en shea, mango en cacaoboter je haar kunnen transformeren.

Medium poreus haar

Eiwitconditioners zijn in dit geval een goede oplossing. Elke paar weken breng je het aan of was je het haar met melk en eigeel. Verder gebruik je enkelvoudig verzadigde oliën zoals hazelnootolie, papajazaadolie, pruimzaadolie, kersenpitolie, abrikozenpitolie, perzikzaadolie, zoete amandelolie, avocado-olie, arachide-olie, macadamia-olie of olijfolie. Vermijd het gebruik van producten die de cuticula meer kunnen laten openstaan. Aan de andere kant is er geen contra-indicatie om producten met cuticula-sluitende kenmerken aan te brengen.

Doe de haarporositeittest

Maak je geen zorgen, dit is de enige test die door niemand wordt geëvalueerd. Probeer gewoon de vragen hieronder te beantwoorden. Hierdoor zul je het niveau van porositeit van jouw haar kunnen bepalen omdat je de beste verzorgende methodes voor je lokken zult kunnen kiezen. Ben je er klaar voor? Houd je vast. Nu!

HAARWASSEN
 1. Droogt jouw haar snel of langzaam?
 2. Is het moeilijk om je haar vochtig te maken?
 3. Wanneer ziet jouw haar er het beste uit: direct na het wassen, een paar uur na het wassen of net voor de volgende keer wassen?
 4. Heb je een probleem met het precies wassen van je haar? Zo ja, welke producten gebruik je om dit te doen?
HAARSTYLING
 1. Heeft jouw haar veel tijd nodig om zijn vorige vorm terug te krijgen als je het naar de andere kant van je hoofd borstelt?
 2. Is jouw haar kneedbaar en wordt het makkelijk uit zijn fatsoen gehaald nadat je een elastiekje uittrekt of een vlecht losmaakt?
 3. Krijgt jouw haar meer volume na het kammen? Misschien verliest het zijn volume?
UITSTRALING VAN JOUW HAAR
 1. Heeft jouw haar een natuurlijke en gezonde glans?
 2. Wat heb je liever, je haar vastgebonden of los?
 3. Hoe voelt het als je je haarpuntjes aanraakt?
 4. Hoe vaak verf, stijl of föhn je je haar?
 5. Welke cosmetica hielpen je haar niet/verergerden de conditie van je haar?
 6. Is jouw haarverzorging intensief of juist gemiddeld?

Zoals je kunt zien, is de Haarporositeittest verdeeld in drie delen zodat de taak voor jou gemakkelijker wordt. De gedeeltes HAARWASSEN, HAAR STYLEN en UITSTRALING VAN JE HAAR bevatten vragen waarmee je snel en met een hoge precisie kunt definiëren of jouw haar een lage, medium of hoge porositeit heeft.

Als je deze test niet efficiënt genoeg vindt, kun je andere ideeën vinden voor het definiëren van de haarporositeit op het internet. Je zult de Aanraken en Bekijken Methode tegenkomen evenals de Bloem en Kokosolie Methode. De eerste methode is afhankelijk van het observeren van hoe jouw haar zich gedraagt op een dagelijkse basis. Ter verduidelijking, controleer hoe jouw lokken eruitzien net na het wassen, definieer of ze beheersbaar zijn of niet en hoe zij reageren op verschillende weersomstandigheden. En de Bloem en Kokosolie Methode dan? Besprenkel je haar met bloem of breng kokosolie aan. Als jouw haar droog en kroezig wordt, kun je dit beschouwen als hoge porositeit.

Weet jij al wat de porositeit is van jouw haar?